Na prelome júla a augusta tohto roku sa počas štyroch dní (29.7. – 1.8.) uskutočnil už 6. ročník Letnej akadémie mladých (LAM), ktorú už tradične pripravuje v tomto letnom čase naše Centrum pre štúdium biblického a blízkovýchodného sveta v spolupráci s rehoľou augustiniánov. Mladí vo veku 17-23 rokov zažili spoločný čas v spoločenstve pri prednáškach, pri stolovaní, modlitbách, voľných chvíľach a aj na exkurzii. Program prebiehal najmä v Kláštore sv. Augustína v Košiciach.

Témou tohtoročnej akadémie bol Chaos a poriadok. Okno prednášok v prvý deň otvorili Peter Juhás a Juraj Pigula, OSA, ktorí o téme hovorili z istých aspektov starovekého sveta (presné témy prednášok si môžete všimnúť na plagáte). Deň sa zakončil spoločným sledovaním filmu o snahách nachádzania poriadku v našej krajine v chaose komunizmu.

Dopoludnie druhého dňa bolo venované predovšetkým umeniu. Kunsthistorička Jana Švantnerová si opäť pripravila zaujímavý workshop, do ktorého sa tentokrát zapojila nielen mládež, ale aj ďalší prednášajúci či členovia organizačného tímu. Spoločnými silami sme hľadali poriadok pri usporiadaní rôznych umeleckých diel.
Ťažiskom popoludnia bola prednáška otvorená pre verejnosť, v ktorej astrobiológ Tomáš Paulech predstavil základnú problematiku astrobiológie. V zaplnenej prednáškovej miestnosti Slovenského katolíckeho kruhu po prednáške nasledovala diskusia, počas ktorej na otázky odpovedal aj známy astrofyzik a popularizátor astronómie Juraj Tóth.

Tretí deň na LAMke vždy patrí exkurzii. Tento rok sa účastníci vybrali na Gemer, kde si prehliadli starobylé kostoly v Rimavskom Brezovom a Kyjaticiach. Prehliadky viedla miestna zborová farárka ECAV Janka Miháliková. K tretiemu dňu po exkurzii tiež neodmysliteľne platí večerný oddych pri spoločnej opekačke.

Prvá časť štvrtkového dopoludnia bola venovaná myšlienkam kanadského psychológa Jordana Petersona. Predstavil ich Ján Dolný, ktorého prednášky na LAMke tradične vyvolávajú hutnú diskusiu a inak tomu nebolo ani tento raz.
V druhej časti sme privítali hosťa z oblasti práva a diplomacie, Petra Sykoru, ktorý je zároveň rímskokatolíckym farárom na košickom sídlisku KVP. Okrem prednášky zaujali účastníkov najmä jeho skúsenosti a zážitky zo sveta (nielen) vatikánskej diplomacie.

Program sa uzavrel spoločným záverečným obedom a zhodnotením priebehu Letnej akadémie. Sme radi, že účastníci aj tohto roku vyjadrili s LAMkou veľkú spokojnosť a už teraz sa tešíme na ďalší ročník a nových účastníkov.

Správa v TV Lux (od -5:00)